Lingvističke aktuelnosti

R. Lučić: Serbokroatistika u Beneluksu (D. Šipka)

Upisano u kategoriju: Intervju, Broj 7

Radovan Lučić je rođen u Zagrebu, slavistiku je diplomirao na Amsterdamskom sveučilištu. Uz redovite prevodilačke aktivnosti bavi se primijenjenom lingvistikom, u prvom redu leksikografijom. Voditelj je projekta „Hrvatsko-nizozemski rječnik” pri Amsterdamskom sveučilištu gdje trenutačno i drži nastavu usmenog izražavanja i prevođenja. Podučava B/C/S (Bosnian/Croatian/Serbian) pri Tribunalu u Den Haagu. Objavljuje radove s područja leksikografije, standardologije i jezične politike.

Pročitaj kompletan tekst »

S. Kordić: Serbokroatistika na univerzitetima njemačkog govornog područja (D. Šipka)

Upisano u kategoriju: Intervju, Broj 6

Razgovaramo sa Snježanom Kordić, istaknutim hrvatskim i njemačkim serbokroatistom, voditeljem studija južne slavistike na univerzitetu u Minsteru (Münster). Na taj treći po veličini univerzitet u Njemačkoj, na kojem (južna) slavistika ima gotovo stoljetnu tradiciju, došla je 1998. kao nasljednik prof. Gerharda Resela (Ressel). Za početak daćemo njene bio-bibliografske podatke koje smo najvećim dijelom preuzeli iz američke enciklopedije Who’s Who in the World.

Pročitaj kompletan tekst »

Srbistika i serbokroatistika u SAD –Wayles Brown (D. Šipka)

Upisano u kategoriju: Intervju, Broj 5

Ragovaramo sa Prof. Waylesom Browneom (Vejlz Braun), jednim od vodećih američkih serbokroatista. Za početak daćemo njegove bio-bibliografske podatke.

Pročitaj kompletan tekst »

Napravljeno pomoćuWordPressa