Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Tribina, Broj 8-9

 

Radojko Gačević (Beograd)

Tužna je kosmetska stvarnost, iako na Kosovu i Metohiji Srbi žive više od 1000 godina  sada preživljavaju najteže dane u istoriji svog postojanja. Umesto da zaštite i osiguraju mir i sigurnost stanovništvu Kosmeta, mirovne snage KFOR-a i UNMIK-a izdašno pomažu šiptarski pogrom nad Srbima. Zlikovci rade šta hoće. Srbima su zabranili sve. Nije im dozvoljeno da rade, lišeni su prava na život, nemaju slobodu kretanja. Žive po razbijenim ostrvima u šiptarskom moru. U Metohiji skoro da ih više i nema (osim u Goraždevcu, Crkolezu, Banjama, Suvom Grlu, Orahovcu i Velikoj  Hoči – oko 3000 duša), mada se skoro vratilo u Osojane kod Istoka oko 120 Srba. 

          Koliko je Srbima teško najbolje pokazuje slika iz Gnjilana. U Gnjilanu je bilo 25.000 Srba pre rata. Skoro svi su proterani, ostalo ih je oko 500, a 165 je ubijeno. U samom Gnjilanu bilo je 265 oružanih napada nad Srbe, 111 Srba je ranjeno, 195 je pretučeno i kamenovano, 365 kuća je spaljeno, više od 1000 kuća i stanova je obijeno i 230 nasilno useljeno. Pravoslavno groblje je porušeno. Srbe ubijaju i dok rake kopaju da bi sahranili umrle, a KFOR i UNMIK ne reaguju.

          Srpska reč se ne sme progovoriti, najstrožije je zabranjena, a ukoliko i progovorite sleduje vam metak u čelo, ubica nikome ne odgovara. Srpska glava je najjevtinija i krajnje nevažna.

          Nesmetano menjaju nazive sela i gradova, ranije su promenili nazive Uroševca i Srbice u Ferizaj i Skenderaj a od skoro Dobrčane se zove Mireš, Gornje Selo – Malesija, Tankosić – Dardani, a Dušanovo – Arbana.

Ako Srbi bilo kuda krenu mnogo rizikuju, čak kada je to kretanje i u pratnji KFOR-a. I tada mogu biti kidnapovani, zlostavljani ili ubijani. Srbi mira nemaju. Prate ih progoni i ubistva. Šiptari im danonoćno pale kuće i otimaju, svetinje ruše i zatiru. Mirovnjaci sve to mirno i hladno posmatraju, a ponekad prokomentarišu da su Srbi to zaslužili. Jednostavno oni čuvaju svoju glavu, i onako Srbima nema pomoći, za njih nema nade, raspeti su. Od kako su mirovnjaci, bolje rečeno okupatori, došli, sa Kosova i Metohije proterano je preko 250 hiljada Srba, ubijeno preko 1000, kidnapovano od 1600, a bezbroj je prebijeno, napadnuto, opljačkano. Bezbroj sela je spaljeno i sa zemljom sravnjeno. Preko 100 hiljada srpskih kuća je porušeno, opljačkano ili zaposednuto, ili bagatelno kupljeno.

Kosmet je danas jedan veliki logor za Srbe u koji se i može ući, ali vam niko ne garantuje da se može i živ izaći.

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa