Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Iz druge ruke, Broj 8-9

 

Wordplay: A curious Dictionary of Language Oddities

Ovaj rečnik, Krisa Koula (Chris Cole) predstavlja dragocenu zbirku pravih jezičkih retkosti. On sadrži 3000 reči, 38 tabela, 11 zanimljivih tekstova i glosarij specijalnihreči. Većina reči nije do sada štampana (kao na primer: eunoia, najkraća reč sastavljena od svih pet samoglasnika e-u-o-i-a). Za svaku reč je dat precizan izgovor, etimologija i značenjski registri, a reči koje su retko u upotrebi prate i odgovarajuće definicije i ilustracije.

 Posebno su zanimljive mape” reči, u obliku zagonetki: na primer, koja reč sadrži najviše slova s”? Odgovor je possessionlessness”. Takođe je moguće naći odgovore na pitanja: koja je najduža reč koja počinje i završava se sa određenim slovom iz alfabeta, ili koja sadrži određeni samoglasnik ili suglasnik, koja je najkraća reč koja počinje određenim slovom itd. Ljubiteljima zagonetki, kao i onima koji vole da se igraju rečima, ovaj rečnik će omogućiti dragoceno jezičko iskustvo.

Poslednji segment rečnika čini izbor od nekoliko zanimljivih tekstova: Reči koje se završavaju na -gry”; Najduža reč”, Pogrešno spelovane reči”, Mogućnosti različitog izgovora”  itd.

Dragana Kitanović (Beograd)

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa