Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Rečnici, Broj: 11

 

Danko Šipka: OBRATNI ENIGMATSKI GLOSAR. I DIO : OSNOVNI OBLICI. Alma, Beograd, 2002.

Uz Matešićev Rükläufiges Wörterbuch des Serbkroatischen (koji je objavljen u Nemačkoj i odavno je nedostupan) i Nikolićev Obratni rečnik srpskog jezika, ovo je treći, do sada najobimniji rečnik ovoga tipa.

            On je, ujedno, i jedan od najpotpunijih rečnika srpskohrvatskog jezika – po broju leksema nadmašuje ga jedino Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika Srpske akademije nauka i umetnosti.

            Za razliku od dva prethodno navedena, rečnik Danka Šipke namenjen je prvenstveno enigmatama, pa su reči razvrstane i prema broju slova.

Ovaj rečnik, kao i Enigmatski glosar D. Šipke, sadrži više od 213.000 osnovnih oblika reči (na primer, infinitivi glagola, nominativ jednine imenica, nominativ jednine muškog roda prideva, itd.). Drugi deo će sadržavati zavisne oblike reči koji se koriste u enigmatskim radovima (nominativi množine imenica, nominativ jednine ženskog i srednjeg roda pridjeva, itd.).

Osnovni oblici reči daju se onako kako se upisuju u enigmatske radove. To znači da su unekoliko promenjeni u odnosu na standardnu rečničku formu. Crtica kod polusloženica je izbrisana (npr. fotomodel), isto je i kod apostrofa (npr. OHara), tačaka (npr. doo), a izbrisan je i razmak kod povratnih glagola (npr. smejatise).

Osnovna leksička lista za ovaj glosar potiče iz nekoliko autorovih projekata: Kolokvijalnog rječnika, Rječnika novih riječi, te kompjuterskog rječnika za softver NeuroTran. U ove projekte građa je unesena kako na osnovu skeniranja postojećih rečnika, tako i na osnovu analize višemilionskog korpusa novinskih tekstova iz Bosne, Hrvatske i Srbije.

 

Đorđe Otašević  (Beograd)

 

 

 

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa