Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Hronika, Broj: 15

  II savetovanje nemačkih kroatista, 22-23.07.2006, Berlin, Nemačka

U Berlinu je održano drugo Savetovanje nemačkih kroatista, od 22. do 23. jula 2006. godine. Skup je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa RH i Hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu.

Savetovanju su prisustvovali profesori i lektori koji predaju hrvatski jezik i književnost na nemačkim fakultetima. Predavanja su održali dr Dunja Brozović-Rončević: „Zablude o procesima standardizacije hrvatskoga, srpskoga i bošnjačkoga jezika“ i dr Mario Grčević: „Razgraničenje zasebnih jezika s posebnim osvrtom na slavenski“. Tema izlaganja prof. dr Marka Samardžije bila je „Položaj kroatistike i kroatističkih lektorata u svijetu“. Dr Dunja Brozović-Rončević je podnela izveštaj o radu Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika i predstavila mrežne stranice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Nakon razmatranja budućih oblika saradnje, predloženo je osnivanje Društva nemačkih kroatista i imenovan osnivački odbor. Predviđeno je da se Osnivačka skupština održi na III savetovanju nemačkih kroatista, 2007. godine, u Berlinu.

Biljana Golubović (Tibingen)

 

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa