Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Rečnici, Broj: 16

 

Ђорђе Оташевић: РЕЧНИК НОВИХ И НЕЗАБЕЛЕЖЕНИХ РЕЧИ (САЖЕТО ИЗДАЊЕ). Алма, Београд, 2008, 435. стр.

 

 

Крајем 2008. године у издању београдске издавачке куће Алма из штампе је изашао још један модерно дизајниран и технички опремљен речник – Речник нових и незабележених речи (сажето издање), Ђорђа Оташевића.

Рађен је на основу грађе за Велики речник нових и незабележених речи (чију израду финансира Министарство за науку Републике Србије у оквиру Пројекта 148.002). У Речник су унете оне речи које нису забележене у наша два највећа описна речника: Речнику српскохрватског књижевног и народног језика Српске академије наука и уметности (књиге 1-17) и Речнику савременога књижевног језика Матице српске (I-VI).

У самом уводу, ради лакшег сналажења, аутор наводи скраћенице и знакове који упућују на: дефиницију, синониме, порекло речи, устаљене спојеве (колокације), вишечлане термине, енциклопедијске податке и напомене. Наведен је и списак најважнијих коришћених речника.

Речник нових и незабележених речи садржи око 5.500 одредница, углавном страног порекла, које су се уклопиле у акценатски и граматички систем нашег језика, те сада представљају неизоставни, саставни део српског лексичког фонда. Немогуће је пратити токове савремене цивилизације, а да се при том не знају значења речи које су данас у свакодневној употреби. У овом приручнику, чини се, налазе се дефиниције многих појмова с којим би сваки просечно образовани грађанин требало да буде упознат: дигитално пословање с интензивно коришћење компјутера, интернета, мобилних телефона и сл. у вођењу послова ; блутут м техн. технологија која омогућава да мобилни телефони, компјутери и други електронски уређаји међусобно буду бежично повезани на малим растојањима ; холдинг м предузеће које као већински власник деоница контролише групу сродних предузећа; холдинг компанија, холдинг фирма; веб-сајт м скуп страна, HTML докумената на Интернету, обично посвећених једној теми, области, предузећу, установи и сл., које се налазе на истој адреси и повезани су хипервезама; тендер* м јавни конкурс, јавно надметање за прикупљање понуда правних и физичких лица за испоруку неке робе, извођење радова и сл.; постпејд прид. непром. који се односи на начин плаћања мобилне телефоније при којем се услуге плаћају у одређеним временским интервалима, на основу остварене потрошње; супр. припејд.

Занимљиво је да су обрађена многа значења речи из области информационе технологије: атачмент, аутпут, бејзик, бенчмарк тест, биочип, браузер, веб, виртуелна меморија, фајл, флопидиск-драјв, фонт, хајфиделити, хаковати, хардвер, хипертекст, хиперлинк, холограм, хоумпејџ, хипербук, чат, чип, шервер, крек… Дефинисани су, између осталог, и многи појмови из света савремене уметности и спорта: џајв, хипхоп, хардкор, фри-џез, фринџ позориште, фотороман, фјужн, њјувејв, фанки-џез, оп-арт, треш, трансавангарда, рејв, психоделија, поп-арт; картинг, теквондо, фитнес, џезерсајз, змајарење, кунг-фу, ланглауф…

Речник нових и незабележених речи, Ђорђа Оташевића представља уџбеник који се, заправо, може читати. Свака реч је интригантна ваљда зато што је “нова” и медијски актуелна. Књига је намењена како средњошколској популацији: фајтер, надуван, спонзоруша, тренди, тату, дринкерка, откачен, ђанки, твигица стрејт…, тако и високообразованом свету који друштвено-економске промене прати и на језичком плану.

 

 

Ивана Бојовић (Београд)

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa