Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Osvrti, Rečnici, Broj: 17

 

Đorđe Otašević: REČNIK TURCIZAMA. Alma, Beograd, 2009, 215. str.

 

Ove godine je,  u izdanju beogradske izdavačke kuće Alma, objavljen Rečnik turcizama, autora Đorđa Otaševića.

U rečniku je zabeleženo nešto više od tri hiljade reči: turcizama, izvedenica od turcizama, te složenica s turcizmima kao sastavnim delom. U predgovoru je dat Rečnički članak u kome jasno stoji šta jednu odrednicu karakteriše: [poreklo reči, etimologija], 1.značenje. 2.a. podznačenje. b. podznačenje. Ukoliko je reč o imenici, ispred nje obavezno stoji morfološka kategorija roda. Frazeologizmi i višečlani termini beleže se posebnim znacima.

             Rečnik sadrži veliki broj turcizama koji čine sastavni deo naše leksike: šećer, kafa, kafana, čorba, ćevap, jorgan, peškir, papuča, jogurt, kajmak, pirinač, pita, gajde, šah, mat… Zabeležen je i manji broj istorizama i reči iz starih književnih tekstova ili iz narodne književnosti: dorat, ćitab, derviš, jatak, dolama, bećar, murećep, mujezin, kumbara, kapidžija, medžela, rijaset…

             Sadržina Otaševićevog Rečnika turcizama nije nepoznata prosečnom čitaocu, koji će možda prepoznati i polovinu ovih reči, ali, mnoga (pod)podznačenja mogu biti vrlo interesantna. Na primer, odrednica “bilmez” znači: “1. neznalica, glupak, budala, tupan. 2. neradnik, lenština.”, ali i “3. čovek velike snage i izdržljivosti”. Bogata su i značenja odrednice “divan”. Jedno od značenja ove lekseme bilo bi i: zbirka lirskih pesama jednog pesnika poređanih po azbučnom redu”.

  I kada bi devojka  napravila neku od turskih poslastica: “baklavu”, “urmašicu” ili “gurabije”, pitanje je kome bi ih namenila: “deliji”, “dilberu”, “merakliji”, “đuvegiji”, “bekriji” ili “bećaru”? One koje bolje proniknu u značenja ovih leksema, čini se da će najviše imati i sreće u jednoj patrijarhalnoj sredini.

 

Ivana Bojović (Beograd)

 

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa