Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Hronika, Broj: 19

41. СКУП СЛАВИСТА, СЕМИНАР СРПСКОГ ЈЕЗИКА, КЊИЖЕВНОСТИ И КУЛТУРЕ (1–20. септембар 2011, Београд)

У Међународном славистичком центру на Филолошком факултету у Београду одржан је од 1. до 20. септембра 2011. године 41. скуп слависта. На скупу су учествовали студенти и професори из Немачке, Мађарске, Бугарске, Румуније, Македоније, Француске, Грчке Украјине, Русије и других европских земаља.

Тронедељни курс одвијао се у Београду и Тршићу. Студенти су имали могућност да слушају Курс савременог српског језика, Курс савремене српске књижевности или Факултативни курс за усавршавање лектора. Такође, свакога дана била су организована лекторска и конверзацијска вежбања.

Осим курсева, студенти су слушали и предавања која су држали професори Филолошког факултета.

Након предавања, студенти су имали организовани обилазак Београда, Етнографског музеја, Музеја Вука и Доситеја, Музеја Николе Тесле, Војног музеја и Музеја кинотеке и др.

Такође, студенти су били у прилици да посете Институт за српски језик и Институт за књижевност, као и Задужбину Иве Андрића.

Учесници скупа су обишли и манастире Манасију, Троношу и Хопово. Током боравка у Тршићу посетили су Радионицу старих заната у Музеју језика и писма. А, током боравка у Новом Сада били су гости Матице српске.

Слободно време студенти су провели упознајући Београд, а, имали су прилику да, у оквиру Курса народних песама и игара, или Мале школе рокенрола, сазнају нешто више о српском музичком наслеђу, као и савременој музици.

На крају боравка, као гости ПЕН центра, у Народном позоришту гледали су балет „Ко то тамо пева“.

Олга Сабо (Београд)

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa