Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Vesti, Broj: 26

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

У саставу манифестације Дани европске баштине на Коларчевом универзитету, у периоду од 20–23. 9. 2014. године, одржана је трибина под називом Речник Српске академије наука и уметности од речи до писмености. Програм ове трибине осмислили су и реализовали сарадници Института за српски језик САНУ који су запослени на пројекту израде великог описног речника САНУ.

 

 

 

Током три дана трајања програма одржана су интерактивна предавања у којима су лексикографи, у научно-популарном стилу, представили различите аспекте лексичког система, износећи уједно и бројне занимљивости које прате свакодневни рад на речнику Српске академије. Радни део трибине је започео предавањем мср Данијеле Станић под насловом Боје у речима, речи у бојама; за којим су следили предавања мср Слободана Новокмета, мср Светлане Слијепчевић и мср Маријане Богдановић, под насловом Како изаћи из врзиног кола: изрази у Речнику САНУ; као и предавање мср Јоване Јовановић, мср Ане Ранђеловић и мср Иване Маринковић Мандић под насловом Могу ли старе речи бити модерне?

 

 

 

Стални део трибине чинила је видео-бим презентација са занимљивим подацима о Речнику САНУ ауторки др Марије Ђинђић, др Наташе Вуловић и мср Данијеле Радоњић; као и изложба лексикографске грађе Речника САНУ аутора др Ненада Ивановића.

Трибину је отворила др Стана Ристић, руководилац пројекта израде Речника САНУ.

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa