Lingvističke aktuelnosti

Upisano u kategoriju: Vesti, Broj: 27

ПРЕДАВАЊЕ „ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ШТАМПАНИХ И РУКОПИСНИХ РЕЧНИКА“

 

 

У четвртак, 24. децембра 2015, у сали 2 САНУ одржано је предавање Дигитализација штампаних и рукописних речника. Ка изради дигиталне инфраструктуре за српски језик. Предавање се састојало из три дела, а поздравну реч је одржао академик Александар Лома.

У првом делу предавања др Снежана Петровић је говорила о досадашњем раду на дигитализацији рукописног речника призренског говора Димитрија Чемерикића. Представљена је дигитализована збирка и могућности њене претраге.

 

 

У другом делу предавања Ана Тешић је говорила о основним појмовима везаним за дигитализацију, након чега је представила међународне летње школе и семинаре који нуде могућност усавршавања у области дигиталне хуманистике и електронске лексикографије.

У трећем делу је мр Тома Тасовац говорио о значају дигитализације за очување културне баштине и о потреби за развијањем дигиталне инфраструктуре за српски језик. Представљене су активности Института за српски језик САНУ у овој области, пре свега пројекат израде нове речничке платформе, као и међународни пројекти у које је институт укључен, као што су Дигитална истраживачка инфраструктура за уметности и хуманистику (ДАРИЈА) и Европска мрежа за електронску лексикографију (ENEL).

 

Соња Манојловић (Београд)*

 
* sonja.manojlovic@isj.sanu.ac.rs

Bez komentara »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Napravljeno pomoćuWordPressa